VERB – 

Definition – A verb is a word used to tell or assert something about some person or thing.

Verbs are words that show action or state of being. There are three major categories of verbs.

Kinds of Verb :-

  1. Helping verb
  2. Action Verbs
  3. Auxiliary Verbs

Helping Verbs

They function just according to their names ” HELPING VERBS “. They help the main verb in the sentence by telling us more about its tense and its meaning. The main verb will be either an action verb or a linking verb.

The helping verb(s) and the main verb come together to form a verb phrase. Here is a list of common helping verbs.

am, is, are, was, were, have, has, had, could, should, would, may, might, must, shall, can, will, do, did , does, ought to, dare etc.

Action Verbs

As their name implies, action verbs show action. Keep in mind that action doesn’t always mean movement.

Tarun thought about bears.

In this example the verb thought doesn’t show movement, but it is still an action verb. There are many, many action verbs.

Here’s a small list of verbs that show action…

clean, cut, drive, eat, fly, go, live, make, play, read, run, bring, shower, sleep, smile, stop, sweep, swim, think, throw, take, walk, wash, work, write etc.

LINKING VERBS

They link the subject of a sentence with a noun or adjective. Some examples of the Linking verbs are..
am, is, are, was, were,

Other Linking Verbs are-

appear, become, feel, grow, look, seem, remain, smell, sound, stay, taste, turn etc.

Example

Abhijeet became a famous playback singer.

Became is a linking verb. It is linking the subject Abhijeet with the noun singer.

VERBS and their forms 

Main verbs have some forms

Example

1. The forms of go

  • go ( 1st form )
  • went ( 2nd form )
  • gone ( 3rd form)
  • goes ( s/es form )
  • going ( ing) form
  • to go ( infinitive )

2. The forms of play

Play
Played
played
plays
playing
to play

क्रिया के विभिन्न रूप होते हैं । क्रिया के रूपों का प्रयोग कभी-कभी क्रिया के रूप में और कभी-कभी संज्ञा एवं विशेषण के रूप में किया जाता है । इन प्रयोगों के आधार पर क्रिया के दो रूप होते हैं ।

1. Finite verbs
2. Non Finite verbs

FINITE VERBS

जब क्रिया के रूपों का प्रयोग क्रिया के रूप में किया जाए तब उसे finite verbs कहते हैं ।

A finite verb is a verb that has a subject, this means that it can be the main verb in a sentence. It shows tense (past / present etc) or number (singular / plural).

For example:-

I live in Germany.

(I is the subject . live describes what the subject does. live is a finite verb)

NON-FINITE VERBS

जब क्रिया के रूपों का प्रयोग संज्ञा या विशेषण के रूप में किया जाए तब उसे non finite verbs कहते हैं ।

A non-finite verb has no subject, tense or number. The only non-finite verb forms are the infinitive (indicated by to), the gerund or the participle.

For example:-

I travelled to Germany to improve my German.

(To improve is in the infinitive form. It is the non finite verb in the sentence ).

CORRECT FORM OF THE VERB

Q.1. if she visits tomorrow,i ____her.{meet}
Ans.shall meet

Q.2. She___just___to school.{have go}
Ans.has,gone

Q3.The boy usually___{like} to play.
Ans.Likes

Q4.I shall ___{punish} you.
Ans.punish

Q5. My father__{come} next day.
Ans.will come

Q6. Hari always____ about his father {think}.
Ans.Thinks

Q7. The patient had died before the doctors___. {come}
Ans.came

Q8. Time and tide__ {wait} for none.
Ans.waits

Q9. Love___{make} life live.
Ans.makes

Q.10. He__ {has} come from Jaipur last year.
Ans.has

 

Specially thanks to Post and Quiz makers ( With Regards )

Jitendra Kumar Patel Dhamtari Chhattisgarh, Mukesh Kumar sheshma, Mamta meena
jaipur